Sve o Goliji na jednom mestu

Sve o Goliji na jednom mestu

Pretraži Golija.rs
Ivanjica: Srpski Kicbil čeka master plan PDF Štampa El. pošta
ivanjicaIVANJIČKI kraj već je zauzeo značajno mesto na turističkoj mapi Srbije, što potvrđuje i veliko interesovanje za predstojeću zimsku sezonu i doček Nove godine. Mesta se već uveliko rezervišu, pa turistički poslenici savetuju zainteresovanima da se obezbede na vreme, a oni obećavaju bogatu i raznovrsnu ponudu, povoljne cene i olakšice u plaćanju - uz tradicionalno ljubaznu uslugu.
Najelitniji u ovom delu Srbije, hotel „Park“, poznat je po veselim novogodišnjim slavljima: sala od 500 mesta obično je krcata, a gosti pohrle iz svih krajeva Srbije. I ove godine, kažu, neće izneveriti poverenje. Nude bogatu svečanu trpezu i „živu“ svirku, a oni koji odluče da prenoće ili ostanu još koji dan, mogu da računaju na teretanu i bazen. Hotel raspolaže sa 130 ležajeva u komfornim sobama i apartmanima, modernim velnes-centrom, ali i izvanrednim uslovima za poslovne susrete, zbog čega je sve značajniji i za kongresni turizam.
Dobro mesto za novogodišnji provod i ove godine biće „Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju“, popularna Anemija, u koju hrle Beograđani, Novosađani, Kraljevčani, Čačani... U cenu pansiona i ovde je uračunato korišćenje teretane, bazena, saune, te osnovni lekarski pregled i celodnevni stručni nadzor - uz izlete na Goliju i Javor.
gol zimaUtisak je da se malo koja opština u Srbiji može pohvaliti turističkim potencijalom kakav ima ivanjička. Pravu vazdušnu banju opasuju čak tri planine, a na Javoru, na visini od hiljadu metara, čuvena „ruža vetrova“ razgoni svakodnevne probleme koji prate astmu, bronhitis, i slične bolesti disajnih puteva. Kažu da i Mučanj ublažava takve muke, o čemu svedoči i marketinški sloganetno-pansiona „Obradović“, dobitnika „Turističkog cveta“.
Isti razlog doveo je u Katiće i jednog Lalu Boru Pilića, koji je kupio i kompletno renovirao nekadašnji hotel „Vodice“.


vodopad1Ivanjičani, međutim, i dalje čekaju usvajanje famoznog master i prostranog plana, bez kojih ne mogu računati na ozbiljnije investicije, a predviđa se pravo sportsko i turističko čudo - sa kapacitetom do 12.000 turista dnevno i stotinak kilometara staza! Do tada, dok Golija ne postane srpski Kicbil, Ivanjičani će i ove zime morati da se zadovolje stazom od 450 metara, sa dva ski-lifta na Dajića brdu.
Ski-lift postoji i na Javoru, pored istoimenog hotela u Kušićima. Iako dug samo 300 metara, upotpunjava dobru zabavu mališana na rekreativnoj nastavi, ali i odraslih, koji tu rado dođu na izlete! Kad napada dovoljno snega, skijanje je moguće i na padinama nadomak samog grada...

GOLIJA - PLUĆA SRBIJE

golreka zimaMNOGI tvrde da Golija vredi kao Stara planina, Divčibare, Kopaonik i Zlatibor zajedno. Sa nje puca pogled na Avalu, Prokletije, Komove... a, sa ogromnim šumskim prostranstvima, predstavlja i pluća Srbije. Ovaj park prirode, ali i jedan od svetskih rezervata biosfere, „napadnut“ je sa raške i novopazarske strane, a u Ivanjici je - umesto glavnog aduta - najmanje iskorišćena šansa.ŽIČARA
IAKO je još neizvesno hoće li preduzeće „Kubik“, koje je zakupac motela „Golijska reka“, uspeti da postavi žičaru od Golijske reke do Jankovog kamena, najvišeg vrha Golije, ali kada se to konačno dogodi, i sa ivanjičke strane naći će se jedna ozbiljnija žičara: duga 1.800 metara, sa kapacitetom od 960 skijaša na sat.
izvor: Novosti

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack