Sve o Goliji na jednom mestu

Sve o Goliji na jednom mestu

Pretraži Golija.rs
Baner
Baner
Baner
Flora i fauna Golije
Planinski javor PDF Štampa El. pošta
lat:Acer heldreichii       Beli-javorOva vrsta nosi ime po nemačkom botaničaru T. von Heldreic
Planinski javor je listopadno drvo vrlo razgranate krošnje visine preko 30m
Kora mu je nepravilno ispucana, tamnosiva ili crvena.  Listovi su vrlo krupni do 14cm. petodelni sa duboko usečenim režnjevim List je sa lica lista tamnozelen sa naličja siv sa dlačicama   Biljka je jednodoma, cvetovi su u obliku grozda koji su u početku uspravni a kasnije zauzimaju viseći položaj.
Opširnije...
 
Lipljen PDF Štampa El. pošta

(Thymallus thymallus)

lipljen1

 

 


Lokalni nazivi: lipen, lipljan, lipan
Max. dužina: varira
Max. težina: 2 kg i do 14 godina.
Vreme mresta: od aprila do sredine maja.
Opis i građa:
Lipljen se ubraja u najelegantnije i najlepše slatkovodne ribe. Telo mu je vitko izduženo i pokriveno čvrstom, relativnom sitnom krljušti. Za razliku od potočne pastrmke, pastrve (Salmo trutta) on ima neobično veliko i dugačko leđno peraje u obliku zastave metalnoplave boje sa 3-4 reda krupnih crvenih i ljubičastih pega, i malu glavu, koja se sužava u zašiljeni špic sa malim jedva vidljivim ustima i slabo razvijenim kukastim zubima, zbog čega se i lovi sa manjim mušicama. Donja peraja su pepeljasta, sa bledo-crvenim i violetnim prelivom na vrhu. Repno peraje je crvenkastobakarno, a masno peraje je sivo sa crvenim prelivom. Retke su ribe sa tako lepim perajem. Na bokovima iza glave je manji ili veći broj crnih pega. Sa obe strane tela iznad trbušnih peraja krase ga veliki crveni prelivi nepravilnih oblika. Za vreme mresta sve boje su jače izražene naročito kod mužjaka. Prednji deo leđnog peraja kod mužjaka je viši nego kod ženki.

Opširnije...
 
Krkuša PDF Štampa El. pošta

(Gobio gobio)

krkusa1

 

 

 

 

Lokalni nazivi: govedarka, brkulja, mrenče, položarka, grungl, pištavac, grundlić
Max. dužina: do 15cm.
Vreme mresta: od maja do juna
Opis i građa:
Krkuša je sitna riba, ne duža od 15cm. Telo joj je valjkastog oblika, glava spljoštena, a na gornjoj usni ima dva brčića. Boja tela joj zavisi od sredine u kojoj živi i obično je siva, žućkasta ili zelenkasta. Duž bočne linije ima veće tamne pege, čiji oblik zavisi od vrste krkuše, a ona ima mnogo varijeteta. Najčešće se govori o četiri vrste: obična krkuša, Keslerova krkuša, tankorepa i beloperajna krkuša. Sve su ribe dna i vrlo popularne među ribolovcima početnicima, jer su uvek gladne i u jatima.

Opširnije...
 
Smrčak PDF Štampa El. pošta


(Morchella conica var. costata Vent)


smrcak1KLOBUK
Visok 5-12cm (kod forme virescens čak i do 18cm), širok na najdebljem delu između 3-11cm. Mladi je češće obao, kao vreća i gotovo kao jaje, stariji češće više ili manje izdužen, prema vrhu sve uži, a na vrhu bilo sa oštrim, bilo sa otupljenim, kao odrezanim, šiljkom - na oba oblika nađu se u svim fazama. Na dnu mu je rub dosta izbačen, između njega i stručka je vidljiv kanal zakrivljen tanjom opnom, kao kakva kragna stegnut uz grlo, od slučaja do slučaja različito široko. Po spoljašnjoj površini klobuka pružaju se jače izražena uzdužna rebra, izdignutija od poprečnih i tamnija, u starijih gotovo crna. U malim jamama koje nastaju ukrštanjem tih žilastih rebara leži i himenijalni sloj, a on je vlažan i gotovo masno sjajan, pretežno siv, ređe smeđesiv, pri početnom sušenju malo maslinast, a u robustnije forme virescens u maslinasto i gotovo zelenkasto ističu se još više; inače maslinastočađav, sivosmeđ, čak i malo riđe, naročito na spljoštenom vrhu.

Opširnije...
 
Mrki medved PDF Štampa El. pošta

medved2Mrki medved je jedna od 98 vrsta sisara (Mammalia) i jedna od 19 vrsta zveri (Carnivora) Srbije. Takođe, jedna je od najmanje istraživanih i poznatih vrsta sisara u Srbiji. Staništa medveda su pretežno u brdsko-planinskim delovima zapadne, jugozapadne, istočne i južne Srbije.

Prema najnovijim procenama, u Srbiji nema više od 53 primerka ove vrste, u šta nisu ubrojani primerci sa Kosova i Metohije, pošto od 1998. godine podaci nisu dostupni. Mrki medved je zaštićen lovostajem preko cele godine, svrstan je u kategoriju ranjivih vrsta, a u nacrtu nove Uredbe o zaštiti prirodnih retkosti predložen je kao zaštićena vrsta kojom bi se aktivno gazdovalo. Zbog malobrojnosti predložen je za upis u Crvenu knjigu sisara Srbije (knjiga o posebno ugroženim živim vrstama).

Opširnije...
 
Zanimljivosti o vukovima PDF Štampa El. pošta

Ono sto niste znali...

 

Koliko ima vrsta vukova?
Postoje tri vrste vukova. Sivi vuk Canis lupus, Crveni vuk Canis rufus i Etiopijski vuk Canis simensis. Uz tri temeljne vrste vuka postoje i brojne podvrste sivog vuka.

volfKoliko dugo vukovi žive?
Vukovi prosečno žive 8 do 9 godina ( u divljini ). U zatočeništvu ponekad znaju doživeti i do 18 godina.

Opširnije...
 
Vuk PDF Štampa El. pošta

Sivi vuk je najveći pripadnik porodice pasa. Najveći vukovi žive na severu (prosečna težina = 41 kg.), dok su predstavnici južnijih populacija (Indija, Pakistan, Afganistan) upola manji . Prosečna težina odrasloga vuka s područja Srbije je oko 31 kg.Od vrha nosa do vrha repa dugački su prosečno 170 cm (rep = 42 cm), a prosečna im je visina u grebenu 70 cm. Boja vučjega krzna zavisi od udelu crnih, sivih i smeđih dlaka.vuk2

Opširnije...
 
Gljive Golije PDF Štampa El. pošta
boletus edulis4Svet gljiva zastupljen je sa 219 vrsta gljiva, od kojih su neke retke ili su po prvi put konstatovane za jugoslovensko područje upravo na Goliji. Istraživanja navode da je Golija bogata vrstama gljiva i da je vredno područje za dalja proučavanja.
Opširnije...
 
Potočna pastrmka PDF Štampa El. pošta

(Salmo truta morpha fario)

pastrmka1

Lokalni nazivi: Potočara

Max. dužina: 50 cm

Max. težina: 1 kg

Vreme mresta: oktobar - januar

Opis i građa:

pastr2Pastrmka ima poveću glavu sa tupom njuškom i velika usta sa oštrim zubima. Peraja su joj prilično široka, zaobljena i čvrsta. Leđa su joj tamnozelena, tamnosmeđa ili tamnosiva, ponekad gotovo siva. Bokovi su joj obično zelenkasti ili žućkasti, a trbuh srebrnast, žućkast ili svetlosiv. Raspoznaje se po crvenim ili crnim tačkicama po telu. Crvenih tačkica obično ima manje i mogu biti u nijansama od jarkocrvene do svetlocrvene boje. Za vreme mresta boje su jače i lepše. Ona koja živi u plićim vodama, gde je dno šljunkovito, obično je svetlijih boja, a ako nastanjuje dublje vode, pećine ili špilje, skoro je crna. Mlade pastrmke se od starijih razlikuju po boji, koja im se ustaljuje tek posle druge godine. Događa se da se pastrmka iz gornjeg toka razlikuje od one iz donjeg toka iste reke. Ima lepo i proporcionalno telo i ubraja se u dobre i brze plivače.

Opširnije...
 
Fauna PDF Štampa El. pošta
Zbog prisustva 95 vrsta ptica Golija je jedan od veoma važnih planinskih ornitoloških evropskih centara. Njihovo prisustvo u različitim tipovima staništa, pokazuje koliko je raznovrstan svet ptica.
Jež (Erinaceus concolor), alpska rovčica (Sorex alpinus), slepo kuče (Spalax leucodon), puh lešnjikar (Muscardinius avellanarius), lasica (Mustela nivalis), mrki medved (Ursus arctos) i vuk (Canis lupus) samo su neke od 22 vrste koje su ustanovljene na Goliji. Od vrsta čiji je lov dozvoljen u okviru lovišta Čemernica, Grabovica i Golija tu su srna (Capreolus capreolus), divlja svinja (Sus scrofa) i zec (Lepus europeus). Uz lasicu (Mustella nivalis), za koju je ustanovljena trajna zaštita na osnovu Zakona o lovstvu, sa aspekta zaštite, i to kao prirodne retkosti značajno je još 9 vrsta, među kojima su i vuk (Canis lupus), sivi puh (Myoxis glis), veverica (Sciurus europaea) i močvarna rovka (Neomys anomalus).

 

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack