Sve o Goliji na jednom mestu

Sve o Goliji na jednom mestu

Pretraži Golija.rs
Baner
Baner
Baner
Kleka PDF Štampa El. pošta

 

kleka1Latinski naziv: juniperus communis

Sinonimi: barovica, borovac, brika, brinje, klekovina, obicna borovica, smrek, smrekovina, smreč, smrika, smrica, smrkva, fenja, crna smrekinja, crna smrekva,

Opis biljke: kleka je zimzelen, višegodišnji, gusto i nepravilno razgranat dvodoman grm visine od 0,5 do 0,7 m, sa vrlo uskim, zašiljenim, bodljikavim listićima. Zeleni plodovi su jajastog oblika (u prvojj godini), a zreli su okrugli i tamnocrno-ljubičasti(doyrevaju u drugoj godini). Imaju smolast i aromatičan miris i gorkosladak ukus. Cvetovi su sitni i nalaze se u pazuhu listova, odvojeni na pojedinim biljkama.

kleka2Stanište: kleka uspeva na kamenitim i kraškim terenima od primorskih do brdskih i planinskih područja. Kod nas kleka se najviše nalazi po brdskim i planinskim suvim krčevinama, pašnjacima, suvatima, zapuštenim i neobrađenim zemljištima.

Lekoviti deo biljke: cela biljka (kleka) je lekovita. Najčesće se koriste plodovi (lekoviti su samo potpuno zreli plodovi, ljubičaste boje, dvogodišnji, dok jednogodišnji, zeleni, nisu lekoviti - beru se od kraja leta do početka zime). Iglice i mlade grane beru se od aprila do kraja juna.

kleka4Lekovito delovanje: kleka koristi se protiv zadržavanja mokraće (deluje kao diuretik), za dezinfekciju i protiv upala mokraćnih organa (bubrezi, bešika). Deluje kleka i kao stomahik (poboljšava varenje, apetit, smiruje bolove i ublažava nadimanje – i kod drugih poremećaja gastroenterološkog trakta), protiv nazeba, prehlada, kašlja (olakšava iskašljavanje – etarsko ulje se koristi za inhalaciju), kod reumatizma, artritisa i ostalih bolova u zglobovima, kod gonoreje. Kupka od iglica i mladih grana kleke otklanja otok nogu i poboljsava cirkulaciju. Kleku treba koristiti pažljivo, jer preterana upotreba moze dovesti do disfunkcije bubrega.

Kleka se može naći na područiju cele Golije.

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack