Sve o Goliji na jednom mestu

Sve o Goliji na jednom mestu

Pretraži Golija.rs
Baner
Baner
Baner
Andjelika PDF Štampa El. pošta

 Latinski naziv: angelica silvestris

andjelika1Sinonimi: angelika, andjeoski koren, andjeosko drvo, kravojac, divlja pirevina, siriš, šiviz.

Opis biljke: anđelika (angelika) je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki. Dostiže visinu do 2m. Stabljika je okrugla, sa uzdužni brazdama, šuplja i plavičaste boje. Grana se samo na gomjim delovima. Listovi su veliki, dvostruko i trostruko razdeljeni i na krajevima nazubljeni. Cvet je štitac sa zelenkastim i žućkasto-belim cvetićima. Ogranci štica imaju kratke, čekinjaste zaštitne listiće. Koren je smedje do crvenkastosmedje boje. Miris korena je jako aromatican , a ukus sladunjav, posle oštar i gorak.

andjelika2Stanište: anđelika (angelika) je rasprostranjena na planinskom području, uglavnom na visinama od 1.500 do 2.500 metara. U nekim delovima naše zemlje raste srodna vrsta Angelica (anđelika) archangelica L. Razlikuje se po izrazitoj aromatičnosti i skoro kuglim, 20-40- zrakastim štitovima. Dosegne visinu 2-3 m, a donji listovi su joj 60-90 cm. dugi.

 

Lekoviti deo biljke: cela biljka

Lekovito delovanje: čaj od listova andjelike greje želudac (pospešuje apetit, ublažava andjelika3grčeve...) čisti krv, mokraćni mehur i mokraćne puteve. U mešavini s drugim biljkama pomaže izlučivanju otrovnih materija iz krvi, želudca, umiruje črieve, otklanja trbobolju, nadimanje, dizenteriju, grčeve kao i otvorene i zatvorene šuljeve (hemeroide). Anđelika (angelika) blagotvorno deluje na izbacivanje sluzi iz pluća (začepljenost bronhija, hronični bronhitis), pomaže kod bolesti grla, a isto tako, veoma je korisna u lečenju kožnih bolesti i osipa.

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack