Sve o Goliji na jednom mestu

Sve o Goliji na jednom mestu

Pretraži Golija.rs
Baner
Baner
Baner
Divizma PDF Štampa El. pošta

Latinski naziv: verbascum thapsus

divizma2Drugi nazivi:vučiji rep,divlji tabak,svećnik,beloperka...

Blagotvorna za disajne organe

Ovu magičnu biljku, koja kod nas raste kao korov, nosio je Odisej kao zaštitu od čini čarobnice Kirke. U doba Rimljana smela se brati samo uz magične reči, a hrisćani su osveštanim buketićima, u kojima se divizma obavezno nalazila, kadili kuće na Jovandan...

Impozantna i uočljiva, obavijena zlaćanim krunicama, raste uz puteve, po sunčanim, suvim, peskovitim zemljištima. Gornja polovina stabljike je klasasta cvast, gusto okićena krupnim žutim cvetovima, zbog kojih je u narodu zovu jos i kraljevska sveća. Svezi cvetovi su neugodnog mirisa, a suvu veoma prijatnog, koji podseća na med. Ukus im je slatkast, sluzast. Cveta tokom celog leta i jeseni.

divizma3Cvet divizme sadrži saponin (od koga potiče i peckanje u grlu), sluz, šećer, malo gume, žute boje krocetina, flavonida, tanina i vrlo malo etarskog ulja. List i koren su lekoviti u manjoj meri, a seme je blago otrovno. Cvet se bere preko celog leta i jeseni, po suvom i sunčanom vremenu, najbolje rano ujutru, čim ispari rosa. Cvet se slabo drži na stabljici - opadne već drugog dana. Najlakše se beru tako što se ispod stabljike prostre čisto platno i štapićem blago udari po biljci, tako otpadnu samo čašični listići sa prasnicima. Lekovita moć divizme je povezana sa žutom bojom, pa cvetove ne treba sabijati u korpe, vec sušiti u tankom sloju u hladu na prozračnom mestu, kako bi se boja očuvala. Suvi cvetovi lako povuku vlagu, pa ih odmah po sušenju treba spremiti u staklene posude i čuvati na tamnom mestu. Brzo gube lekovita svojstva, te ih ne treba čuvati duze od godinu dana.

divizma1Čaj od cvetova divizme jedan je od najboljih prirodnih lekova za zapaljenje disajnih puteva, promuklost, kašalj, katar bronhija, bronhitis, magareći kašalj... Preporučuje se i protiv astme, nervoze, teskobe, drhtanja, smetnji u srčanom ritmu, grčeva u stomaku, bolova u želudcu i neuralgija... Deluje i kao diuretik. U spoljnjoj upotrebi služi za lečenje zapaljenih i gnojnih rana, uboja, čireva, lisaja... Isitnjeni i zgnječeni cvetovi pomešani sa medom hlade opekotine i izvlače bol. Šaka cvetova u litri rakije sredstvo su za masažu kod gihta i reumatizma. Od svežih cvetova stavljenih u teglu i na sunce brzo ce postati uljasta tečnost dobra za masažu, ali i za lečenje rana (nakapa se i pusti da se osuši). Mirisni cvetovi se upotrebljavaju za aromatizaciju likera. Omekšavaju i neguju kožu, pa se primenjuju i u kozmetici, u kremama i parnim kupkama za lice. Jak čaj od cvetova posvetliće svetliju kosu. List divizme moze praktično poslužiti u cipelama, kada se potplata smanji Od suvog lišća se mogu zavijati cigarete. Njihov dim umiruje grlo, a mogu biti i zamena za duvan. Suvo lišće i cveće moze se smrviti u prah i ušmrkavati protiv prehlade. Osušena stabljika, namočena u loj ili mazivo, daje dugotrajnu baklju, koja se preliva u duginim bojama. Lekovite su sve vrste sa krupnim cvetovima, dok se sitnocvetne divizme ne koriste.

Upozorenje: svi delovi divizme, osim cvetova, blago su otrovni!

ZA BOLJI VID I SLUH

Lagano popareni cvetovi, zavijeni u platnenu vrećicu ili maramicu, prethodno namočenu u uvarak, odličan su oblog protiv svih upala očiju. Od svezih cvetova, prelivenih slatkim bademovim ili maslinovim uljem i ostavljenih da odstoje na toplom 4-6 nedelja, dobija se lekovito ulje.Njime se 2-3 puta dnevno mažu oči, radi jacanja vida. Gluvoća ili slab sluh mogu se popraviti ako se 3-5 kap kapne u bolesno uvo.

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack