Sve o Goliji na jednom mestu

Sve o Goliji na jednom mestu

Pretraži Golija.rs
Baner
Baner
Baner
Breza PDF Štampa El. pošta

Latinski naziv: betula pendula

breza1Sinonimi: brez, brezuša, briza, brizovina, metlika.

Opis biljke: postoje dve vrste breza: bela (obicna breza) i cvetna (severna breza). U lečenju obe imaju jednaku vrednost i primenu. Breza je 10 do 25m. visoko drvo sa vitkim grančicama i belom glatkom korom koja se može Ijuštiti na tanke listiće. Listovi na peteljkama su koso četvrtasti ili trouglasti i zašiIjeni. Cvetne su duge od 3 do 4 cm. i razvijaju se zajedno s lišćem.

 

Stanište: breza je drvo koje moežmo naći skoro na svakom mestu.

brezaLekoviti deo biljke: za lek se skupljaju sok breze, rese, listovi i kora. Sok se vadi krajem februara i marta. Lišce se bere tokom cele vegetacije (specificnog gorkog i oporog ukusa). Kora se prikuplja u proleće i jesen. Pupoljci sadrže mnogo eteričnog ulja, ali ne i vitamina C, kojega ima u listovima.

 

Lekovito delovanje: sok i vino su odličan lek za lečenje ateroskleroze, gojaznosti, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti. Od pupoljaka i listova breze priprema se čajni uvarak ( prelevanje biljke vrucom vodom – ne sme se kuvati ). Koristi se kao jedan od najboljih prirodnih diuretika . Sa čajem od listova pomažemo izlečenju bolesnih organa koji primarno stradaju od suvišne vode u organizmu ( bubrezi, bešika, jetra, zglobovi itd.).

brezasuma1Čaj od brezovog lišca ne treba često piti, ali brezov čaj se preporučuje za razlaganje bubrežnih kamenaca i njihovo bezbolno izlučivanje. Uklanja belančevine i kiselinu iz mokraće. Brezovo lišce koristi se u vidu kupki vrlo uspješno za lečenje kožnih bolesti (lišajeva, raznih dermatida). Brezov čaj čisti krv, leči groznicu, reumatske bolesti. Eterično ulje pupoljaka breze blagotvorno deluje na disajne puteve.

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack