Sve o Goliji na jednom mestu

Sve o Goliji na jednom mestu

Pretraži Golija.rs
Baner
Baner
Baner
O Goliji
Vrhovima Golije PDF Štampa El. pošta

Planinarsko Društvo „GOLIJA“ Ivanjica u subotu 18.05.2013.godine organizuje
već tradicionalnu pešačku turu

„Vrhovima Golije“
pdgolija
8,oo h.................Svečano otvaranje akcije u Ivanjici ispred Doma kulture.
8,3o h.................Vožnja do Golijske reke (40 km)
10,oo h................Početak pešačenja (Golijska Reka – Hajdučka voda (izvor
izuzetne planinske vode)-Tašove livade-Pašina česma 1751 m-
Bojevo brdo 1750 m (jedan od najlepših vidikovaca Golije)-
Preko brdo-Milošica (izvor najhladnije vode na Goliji) i pored
Golijske rečice do Golijske reke!
Oko 14,oo h........Povratak prevozom do golijskog naselja Bele Vode gde je
obezbeđen tradicionalni planinarski pasulj (poneti svoj
pribor za jelo), podela zahvalnica i druženje uz muziku!

Staza je dužine 13 km uz visinsku razliku pri usponu i silasku 340 m i pogodna je za planinare svih uzrasta i starosnog doba.
PRIJAVE I INFORMACIJE: Telefon 065/64 08 299 (Aleksandar Marković –predsednik Društva) i mail Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli najkasnije do 15.05.2013.g.

Planinarsko Društvo „Golija“ Ivanjica

 
Skola skijanja na Goliji PDF Štampa El. pošta

PSK "GOLIJA" organizuje školu skijanja na Goliji i to:

Prva smena u terminu od 02.01/08.01.2013.godine

Druga smena u terminu od 09.01/15.01.2013.godine

- 7 dana sa obukom, iznajmljivanjem ski opreme i prevozom u oba pravca iznosi 7.000,oo din

- 7 dana sa obukom i prevozom u oba pravca iznosi 6.000,oo din

- 7 dana sa obukom i iznajmljivanjem ski opreme iznosi 6.000,oo din

- 7 dana sa samo obukom iznosi 5.000,oo din

- Dnevni ski pas iznosi 400,oo din - Poludnevni ski pass iznosi 250,oo din

- Ski pass za decu do 10.godina iznosi 250,oo din

Opširnije...
 
Mapa srpskog seoskog turizma PDF Štampa El. pošta
Na prvoj mapi ove vrste nalaze se sela iz okoline Gornjeg Milanovca, Kosjerića, Ljiga, Mionice i Valjeva, a s vremenom će biti dodati i zlatiborski kraj, Ivanjica, Podrinje i ostala mesta u kojima domaćini primaju goste. - Konačno je urađena detaljna mapa ruralnog turizma na kojoj se nalazi najveći broj domaćinstava koja najduže primaju turiste - kaže Vlada Ivanović, direktor Turističke organizacije Ljig. - Pored domaćinstava u kojima domaćini pružaju smeštaj, na mapi se nalazi i 16 „otvorenih farmi“ gde turisti mogu da, uz najavu, svrate na ručak. Tu su i domaćini koji primaju grupe, ali i oni koji prodaju domaću, organsku hranu. Ko želi može da svrati kod nekog od domaćina i da u njegovom dvorištu kupi zimnicu ili voće, ali i da lako u Ljigu, pored Ibarske magistrale, pronaće „Srpsku magazu“, gde se nalaze proizvodi iz čitave Srbije.
Opširnije...
 
Golija zaštićena a zaboravljena PDF Štampa El. pošta

Na prostoru golijskog Parka prirode se živi teško i bez puteva izolovano od sveta. Razvojni „programi“ prepušteni su pojedincima i lokalnim samoupravama

Studenica – Protekle nedelje u Studenici je održano savetovanje, čiji bi zaključci trebalo da pokrenu neophodne, takoreći u minut do dvanaest, aktivnosti na poboljšanju zaštite, razvoja i upravljanja Parkom prirode Golija. Savetovanje je organizovala Republička agencija za prostorno planiranje, beogradski Geografski fakultet i nevladina organizacija Centar za razvoj Golije, a tu su bili predstavnici svih nadležnih državnih institucija i pet lokalnih samouprava, na čijoj se teritoriji planina nalazi.

Golija je pitoma i lepa planina, sa prostranim i ravnim livadama oko najvišeg vrha, Jankovog kamena, sa koga pogled puca, takoreći, do pola Srbije. Na ovom planinskom prostranstvu ima raznovrsne flore i faune, zbog čega je država i odlučila da najvišim rangom zaštiti taj park prirode na 73.000 hektara, kao i nešto manje prostranstvo koje obuhvata rezervat biosfere. Tu je i bogato kulturno nasleđe, manastir Studenica, Gradac, u blizini su Sopoćani, Stari Ras.

Opširnije...
 
U Ivanjici osnovano Planinarsko društvo "Golija" Ivanjica PDF Štampa El. pošta
Planinarsko društvo "Golija" Ivanjica je osnovano je 15.03.2012.god. ( do tada je to bila sekcija Planinarsko-smučarskog kluba "Golija") i svoje delatnosti sprovodi na terotoriji Ivanjice i Srbije. Ujedno se preko PD "Golija" mogu rezervistati smeštajni kapaciteti i vodič na planini Golija prilikom posete organizovanih grupa od oko 15 članova, po veoma povoljnim cenama. Predsednik PD je Aleksandar Marković a kontakt se ostvaruje na tel. 065 / 64 08 299 ili na mail Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli . U prilogu vam dostavljamo izmenjeni program za mart i april 2012.g. uz napomenu da 20.05.2012.g. organizujemo po prvi put pešačku turu na "Košaninova jezera" ( o čemu ćete naknadno biti obavešteni) gde očekujemo oko 200 planinara iz cele Srbije, a 1.05. pravimo prvomajski uranak na "Dajića brdu" na Belim vodama.
 
Evakuacija helikopterom PDF Štampa El. pošta

Iz snežne blokade izvučena tri pacijenta i građani koji su došli na sahranu koja zbog smetova nije mogla da se obavi

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije prvi put je juče, posle skoro mesec dana od početka zimske blokade, upotrebio helikopter radi evakuacije ugroženog stanovništva u selima podno planine Golija. Kako je za „Politiku” objasnio Radomir Ristić, predsednik opštine Ivanjica, iz zavejanih sela spaseno je 12 ljudi.

– Zbog tri osobe kojima je bila neophodna lekarska intervencija zatražili smo od Ministarstva unutrašnjih poslova da nam pošalju helikopter, jer se na drugi način nije moglo doći do kuća bolesnika. Posle nepuna tri sata usledilo je odobrenje od direktora policije Milorada Veljovića. Uz bolesnike, evakuisali smo i devetoro ljudi koji su iz Čačka došli na sahranu, ali ogroman sneg nije dozvolio ni da se sahrana održi, ni da se gosti vrate u svoje domove – priča Ristić i dodaje da odlična saradnja kriznog štaba opštine Ivanjica sa vojskom i policijom olakšava nevolje.

Opširnije...
 
Sneg zavejao Goliju PDF Štampa El. pošta

U najtežoj situaciji su seoska domaćinstva na Goliji koja su zbog snežnih nanosa odsečena od sveta, a struje nemaju više od 12 sati.

U ivanjičkoj opštini još 12. januara proglašeno je vanredno stanje, ali je situacija, prema rečima predsednika opštine, izuzetno ozbiljna u poslednjih 48 sati. Svi regionalni putevi su neprohodni, a jedino se u Ivanjicu može doći magistralnim putem, preko Požege i Arilja. Na gradskom području snega ima više od 70 centimetara, a šest od devet osnovnih škola neće raditi do ponedeljka.

 
Počela izgradnja puta na Goliji PDF Štampa El. pošta

Preduzeće “Putevi” iz Ivanjice, započelo je pre nekoliko dana zemljane radove na izgradnji regionalnog puta Odvraćenica – Preko brdo – Golijska reka. Široki iskop na pomenutoj trasi radi se iz pravca Prekog brda prema Odvraćenici u dužini od 12 kilometara. Saobraćajnica će biti široka 6 metara, a za kompletnu njenu izgradnju biće uloženo 5,5 miliona evra.

Put Preko brdo-OdvracenicaNakon završetka ove deonice, nastaviće se radovi na izgradnji trase od Prekog brda do Golijske reke, dužine 4 kilometra.

Završetkom kompletnog puta Odvraćenica – Golijska reka, Ivanjica će sa Odvraćenicom, centrom budućeg zimskog rizorta, biti povezana modernom saobraćajnicom. Pomenuti regionalni pravac deo je rešenja putne infrastrukture, predvidjen Prostornim planom Golije, koga je Vlada Srbije usvojila početkom 2009. godine. U bliskoj budućnosti planira se i izgradnja puta Odvraćenica - Bele Vode.


Prema nacrtu plana generalne regulacije, turistička celina “Vrhovi-Odvraćenica”, zbog povoljnih uslova za širenje i izgradnju, planirana je kao glavni, bazni centar za zimski sportski i rekreativni turizam sa najširim spektrom turističke ponude, odnosno centralna turistička celina skijaškog rizorta Golija, sa kapacitetom od 16.800 skijaša.

izvor www.ivanjica.rs

 

 
Skijanje i ove zime PDF Štampa El. pošta

HPIM3623Snežni pokrivač na Goliji, formiran u poslednjih par dana, otvara ovogodišnju zimsku sezonu. Planinarsko smučarski klub „Golija“ i ski centar na Dajića brdu spremni su. Problemi sa tabačem za sneg i nedovoljnim naponom struje su otklonjeni. Ski lift je priključen na novu trafo stanicu, a servis iz Austrije angažovan za tu priliku, popravio je tabač. Ove radove finansijski su pomogli opština, mesna zajednica, komunalno preduzeće, „Western Style“, „Putevi“, TOOI i članovi kluba.

Po rečima Zorana Avramovića podpredsednika kluba, sedmodnevna škola skijanja, sa organizovanim prevozom i iznajmljivanjem opreme koštaće 6.000 dinara, dnevni ski pas 350, odnosno 300 za članove kluba, a sedmodnevni 2.000 i 1.500 dinara.

Po Avramovićevim rečima, ski staza će biti svakodnevno održavana, kao i put Ivanjica - Dajića brdo.

Podsećamo, ski centar se nalazi na 35 km od Ivanjice, na nadmorskoj visini od 1.350 metara. Ski staza je duga 450 metara. Centar poseduje ski lift, odnosno tanjiraču, kapaciteta 360 skijaša na sat, tabač snega, skijašku kućicu od 73 kvadrata i 50 kompleta skija za školu skijanja.

Izvor www.ivanjica.rs

 
Odeljenje policije na Goliji PDF Štampa El. pošta

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić otvorio je danas Policijsko odeljenje na planini Goliji kod Novog Pazara.

 

"Golija je strateški veoma važan deo Srbije. Tu će se nalaziti i naša Žandarmerija", rekao je Dačić.

On je naveo da je cilj MUP da se stvore uslovi za bezbedan život svih građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost i da se građani zaštite od svih oblika nasilja i terorizma.

"U tom cilju je naše prisustvo ovde od velikog strateškog značaja“, oceni je Dačić i dodao da su u taj region potrebna nova ulaganja kako bi se obezbedio bolji život ljudi.

Prilikom posete Goliji ministar unutrašnjih poslova posetio je i crkvu u selu Odvraćenica.
 
Golija i Facebook PDF Štampa El. pošta
facebookU cilju boljeg obaveštavanja ljubitelja Golije sajt GOLIJA.RS je otovrio Facebook grupu. Pozivamo sve ljubitelje Golije da joj se pridruže i pozovu svoje prijatelje kako bi smo što lakše i brže obaveštavali ljude o novostima sa nase najlepše planine.  Golija i Facebook
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 3
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack