Sve o Goliji na jednom mestu

Sve o Goliji na jednom mestu

Pretraži Golija.rs
Baner
Baner
Baner
Evakuacija helikopterom PDF Štampa El. pošta

Prema rečima našeg sagovornika u zavejanim selima, na nadmorskoj visini od 700 do 1.500 metara živi oko 15.000 ljudi. A da bi svi mogli do grada neophodno je da se očisti oko 1.000 kilometara puta, što je, kako kaže naš sagovornik, neizvodljivo uz sedam tona nafte koje im je uputila vlada.

– Na terenu se nalazi oko 30 većih mašina, a svaki stanovnik koji ima sanke ili bilo kakvu veću mašinu voljan je da pomogne. Sve veći problem predstavlja i komunikacija, jer je fiksna telefonija u prekidu, a repetitori mobilnih operatera su zatrpani. Na sreću, struje ima, mada oko 30 trafo-stanica ne radi – rekao je za naš list Ristić i dodao da je debljina snežnog pokrivača oko dva metra.

Jedno od sela do kojih se, zbog snega i niskih temperatura, ne može ni uz mašine je Koritnik. Prema svedočenju Dušice Radonjić koja živi u zaseoku Ocrten, najdalje kuda mogu je štala i drvljanik.

– Nemamo dovoljno hrane, ni lekova. U ovom zaseoku ima oko 11 domaćinstava sa po šest, sedam članova. Među njima je osmoro dece, dosta starijih i bolesnih... Više nemamo sa čim ni stoku da hranimo – žali se Dušica Radonjić.

Međutim, zbrinjavanje stanovništva u zavejanim selima ne može se obaviti samo helikopterom pa je u ovim akcijama neophodna i upotreba terenskih vozila, kaže Predraga Marića, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a.

– Snežni pokrivač otežava evakuaciju helikopterom. Recimo, pre nekoliko dana smo pokušali da sličnu akciju sprovedemo u Kosjeriću, ali tada helikopter nije mogao da uzleti – kazao je Marić i dodao da su do sada usled hladnoće preminule četiri osobe.

Nevolja i strah su, kako kažu naši sagovornici, povećani i usled najave meteorologa da će novi sneg stići već sutra.

Izvor www.politika.rs

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack