Sve o Goliji na jednom mestu

Sve o Goliji na jednom mestu

Pretraži Golija.rs
Baner
Baner
Baner
Golija ceka sneg i goste PDF Štampa El. pošta


Turistički centar Odvraćenica, uprkos malom broju kreveta, rasprodat za čitavu zimsku sezonu. Još nema dovoljno snega
Golija2


GOLIJA - Pao je prvi sneg, ali ga još nema dovoljno ni za grudvanje, a kamoli za skijanje. Stoga turistički radnici na ovoj planini, po mnogima najlepšoj u Srbiji, kažu da pomalo zebu što belog pokrivača nema više, ali se i nadaju da će talas iz Evrope stići i na Goliju.

- Potpuno spremni dočekujemo ski sezonu: sa novim žičarama, stazama, restoranima... Nažalost, ne i sa novim smeštajnim kapacitetima, pa Odvraćenica trenutno može da ugosti najviše 300 turista. To je, s obzirom na veliko interesovanje za odmor na vrhu Golije, premalo. Zbog toga je još veća šteta što se vikendaši nisu bolje organizovani, jer na Goliji imaju stotine neiskorišćenih privatnih kuća i vikendica, odnosno domaća radinost mogla bi da prihvati bar još ovoliko skijaša - kaže Golub Pendić, vlasnik hotela „Golija“ i pionir turizma na ovoj planini.

Za razliku od prošle zime, gosti će moći da koriste osam odličnih ski-staza i pet žičara. Završen je Vizitorski centar, radi se rasveta od ulaza na Odvraćenicu do spomenika palim borcima, pa će „glavna ulica“ na Goliji, duga kilometar i po, ove zime biti i veliko šetalište... S obzirom na to da je ova planina izašla iz anoniomnosti, te ušla u sve turističke prospekte, interesovanje za skijanje na Odvraćenici je - ogromno.

- Gotovo smo rasprodati za čitavu zimsku sezonu. Kao i ranijih godina, najviše gostiju imaćemo iz Vojvodine, Beograda, Novog Pazara, Raške i drugih mesta u podnožju planine. Osim odličnih skijaških staza i izuzetnog ambijenta, gostima nudimo i relativno jeftin odmor: polupansion u našem hotelu košta samo 2.000 dinara, a za organizovane grupe još je jeftinije. Niko ne traži pun pansion, jer su ovdašnji kulinarski specijaliteti od golijske pršute, jaganjaca i pastrmke, uz pogaču i sir, toliko dobri i obilni da je „treći obrok“ potpuno nepotreban - zaključuje Golub Pendić.

NOVINE

Iako nema dovoljno kreveta, na Goliji je otvoreno mnogo novih restorana, u kojima se, za relativno malo novca, može uživati u lokalnim specijalitetima. Počela je da radi i policijska stanica, a u planu je i skoro otvaranje zdravstvene stanice.

Izvor Vecernje novosti
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack